Wednesday, April 11, 2012

Sayur-Sayuran dan Ulam-ulaman

Terdapat pelbagai jenis sayur dan ulam. Ulam boleh ditakrifkan sebagai bahagian tumbuh-tumbuhan yang terdiri dari pucuk, daun, batang, umbut, biji, buah, ubi dan bunga yang dimakan mentah, dicelur, distim atau direbus sebelum dimakan.
Bagi menambahkan rasa kepada ulaman yang dimakan, biasanya ia dicecah dengan sambal belacan, budu, cencaluk, mayonis, atau lain-lain cecahan yang biasanya disertakan sekali dengan nasi dan lauk-pauk yang lain.

Antara sayur-sayuran dan ulam-ulaman, iaitu:

Asparagus

Bayam hijau, bayam merah, bendi, bunga kubis, beremi, bunga kantan, betik muda, beluntas, brokoli

Cendawan, cekur, carrot

Daun kari, daun kesum, daun mengkudu

Genuak

Jantung pisang, jering

Kangkung, kubis, kailan, kacang panjang, kacang buncis, kucai, kaduk, kerabu mangga, kunyit muda, kerdas

Labu, lobak putih

Maman 

Nangka muda

Peria, pegaga, pucuk ubi, pucuk paku, pucuk kaduk, pucuk beko, pucuk betik, pucuk gajus, pucuk manis, pucuk mengkudu, pucuk putat, petai, petola ular, petola bantal

Remayong, rebung buluh

Sawi, salad kerinting, salad butterhead, serai hutan, selasih hitam, selom, sabung nyawa

Terung, timun, taugeh, temu pauh, terung pipit

Ulam raja

Selamat Menjamu Selera



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...