Tuesday, October 1, 2013

Rahsia Masakan Sedap dan Lazat

Humaira    :  Sedap betul masakan Mak Ngah.
Mak Ngah  : Terima kasih. Ha, tu lauk gulai ikan patin!
                   Ambil dan tambah. Makan biar banyak
                   kuahnya. Barulah sedap dan ada berasa bila
                   makan.
Maisarah   :  Yalah Mak Ngah. Gulai ikan patin ni sedap.
                   Sayur kacang buncis tu pun sedap. Semua
                   sedap. Tu sedap, ni sedap. Semuanya sedap.
Mak Ngah :  Apa yang semua sedap?
Humaira   :  Contoh lainnya, Mak Ngah masak mee kari.
                  Fuuhh, sedappp!
Maisarah  :  Hingga menghirup kuahnya. Sampai licin
                  kami bedal.
Mak Ngah :  Ah, ada-ada aje kamu!
Faris        :  Iya, Mak Ngah! Tak bohong punya. Hari
                  semalam, Mak Ngah hidang mee goreng 
                  basah, habis licin.
                  Semua tetamu yang datang rumah
                  Mak Ngah kata masakan Mak Ngah sedap.
Rashidah  :  Masa Mak Ngah buat rumah terbuka untuk
                  kawan Pak Ngah hari tu, haaa....... tinggal
                  sisa aje dalam pinggan.Saya lihat bahan-
                  bahan yang orang lain masak dengan bahan 
                  yang Mak Ngah masak, hemm.... sama aje.
                  Tapi masakan Mak Ngah memang ada 
                  umpphlah. Ada serupa macam masakan
                  chef..
Maisarah   : Apa rahsia masakan Mak Ngah? Ini mesti ada
                  Mak Ngah 'memakai' ni....
Mak Ngah : Hissh, pakai apa? Mak Ngah pakai baju,
                  pakai kain. 
                  Ha, ni cuba kamu lihat! Baju Mak Ngah ada
                  corak berbunga-bunga. Bunga kebangsaan
                  lagi.
Faris         : Orang bukan nak dengar cerita pasal pakai
                  bajulahhh.
                  Cuba Mak Ngah ceritakan, apa rahsia yang
                  menjadikan masakan Mak Ngah ni sedappp?
                  Lepas makan tersenyum memanjang. 
                  Nampak gigi dengan gusi.
Mak Ngah  : Oh, begitu rupanya yang kamu empat
                  beradik
                  datang kerumun Mak Ngah di dapur!
                  Nak korek rahsialah ni. Beginilah....
                  diringkaskan cerita, Mak  Ngah diajar
                  oleh emak Mak Ngah. Pesannya, 
                  setiap kali basuh beras, berselawatlah
                  ke atas Nabi.
                  Niatkan dalam hati, ikhlas untuk memasak.
                  Setiap kali memasak, niatkan juga dalam
                  hati memasak ni bukanlah sebab terpaksa
                  tetapi ........
                  niatkan nak beri makan kepada suami,
                  beri makan kepada anak-anak
                  atau anak saudara ataupun kepada
                  tetamu.
Rashidah  :  Besar sungguh fadhilat berselawat
                  ke atas Nabi yang kita kasihi,
                  ya ... Mak Ngah.
Mak Ngah : Kita umatnya, perlu kasih pada baginda.
                  Allahhumma' solli ala Sayidina Muhammad
                  wa ala a'lihi Sayidina Muhammad.
                  Amalkan selalu wahai anak buah yang
                  Mak Ngah sayang.
Faris        :  InsyaAllah Mak Ngah.
Maisarah  :  Terima kasih ilmu yang Mak Ngah
                  perturunkan.
Humaira   :  Saya pun, terima kasih ya, Mak Ngah.
Rashidah  :  Kami semua sayang Mak Ngah. Terima kasih
                  Mak Ngah. 
Mak Ngah :  Perbanyakkan selawat ke atas
                  Nabi Muhammad. Mudah-mudahan, kita
                  akan mendapat syafaat
                  daripada baginda ketika
                  di Yaumil Mahsyar.

Youtube dari Google
 
 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...