Tuesday, May 3, 2011

Persepsi Murid

"Malang betul kita dapat cikgu ni".
"Apasal pulak?"
"Yalah, cuba kau kira, dalam seminggu berapa kali cikgu masuk kelas!"
"Hish, cikgu selalu pergi kursuskan! Semalam pun ada cikgu beritau dia ke Kementerian Pelajaran. Dah pihak kementerian arahkan, takkan cikgu nak bantah dan tak pergi pulak. Emak aku pun cikgu juga. Gitulah gayanya. Kalau pergi kursus kadang-kadang sampai seberang laut, nu pegi Sabahlah, Sarawaklah."
"Memanglah, tak boleh nak bantah arahan."
"Dah tu, apa yang malangnya?"
"Aku kalau boleh... hemm, aku nak tiap-tiap hari cikgu masuk ke kelas kita. Cikgu ajar kita dan beri penerangan dari A sampai Z. Ini tak, bagi kerja hari ni, lusa bila masuk kelas bincang kerja yang diberi."
"Dah cikgu sibuk, sesekali cikgu berpeluang masuk kelas, dapatlah cikgu kenal pasti murid-murid yang tak faham sesuatu soalan. Dari ketidakfahaman soalan tersebut, cikgu bagi kita pula soalan mengikut topik demi topik. Baharulah murid-murid dapat menjawab dengan merujuk kepada klu yang terdapat pada soalan tersebut. Dah faham topik berkenaan, cikgu bagi lagi soalan dari topik lain pula. Pastu, cikgu test kita lagi dengan soalan-soalan yang mencakupi hampir semua topik sebelum menghadapi ujian atau peperiksaan."
"Ewah, panjang lebar pula penerangan kau Milah! Mengalahkan cikgu pula."
"Itu hakikat sebenarnya. Kita kena terima cikgu kita seadanya. Tapi yang bestnya cikgu kita ni, sekali dia terangkan, cepat kita faham."
"Ya, tang tu aku tabik kat cikgu."
"Ha, tadi kau bising-bising, malanglah.... tah apa-apa lagilah pasal cikgu!"
"Sebab dia ajar senang fahamlah, aku nak cikgu sentiasa ada di sekolah, ajar kita tiap-tiap hari. Seronok sangat bila cikgu ada tercegat depan kelas dan beri penerangan tu, penerangan ni."
"Oklah Natasya. Mungkin cikgu kita banyak penglibatan di peringkat kementerian, jabatan dan Pejabat Pelajaran Daerah. Ilmu yang diperoleh disebarkan kepada kita. Teknik-teknik pembelajaran yang mudah, senang nak ingat dan cepat difahami disebarkan kepada kita. Ada untungnya juga pada kitakan."
"Baiklah Cik Milah Nenek Kebayan. Saya akur dan menurut perintah dan menerima apa juga buah fikiran nenek."
"Ke situ pulak dia? Dah, cepat siapkan kerja yang cikgu beri tu. Esok cikgu masuk kelas dan nak buat semakan kerja yang kita buat, ni"
"Yalah Cik Milah Nenek Kebayan."
"Ish, aku ketil juga budak Natasya ni! Baru padan muka dia."
Ini pula kes Cikgu Shaari.
Mari saksikan klip videonya pula.
Masuk ke kelas mengajar, tapi .....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...